top of page
Zoeken
  • tlascher

Ook mindful: meten is weten

Met verschillende snoertjes behangen zit ik er helemaal klaar voor. Het experiment kan beginnen.

Tanya Pit-Pauw, psycholoog en biofeedbacktrainer, checkt de laatste draden en de meting begint te lopen. Let's go!

Vandaag een biofeedbackmeting tijdens een oefening van de mindfulness. Bio..wát? Biofeedback. Metingen die je kan doen aan je lichaam, waarvan de bekendste het meten van de hartslag is. Maar zo zijn er meer metingen die je kan doen en die laten zien hoe ontspannen of gestrest je bent. Want wat gebeurt er eigenlijk in m'n lijf bij het beoefenen van mindfulness?

Voordat de mindfulness-oefening echt van start gaat, kijk ik wat uit het raam. Ik bekijk aandachtig een kraai die bovenop een boomtop balanceert en merk hoe daarmee m'n oefening eigenlijk al is begonnen. Dan volgt een halfuur, waarbij ik m'n aandacht eerst enige tijd richt op de bewegingen van de adem, dan het lichaam, dan geluiden, dan het observeren van gedachten en gevoelens. Mijn hoofd komt tot rust, maar over het effect op m'n lijf ben ik minder zeker.

Na de oefening kijk ik nieuwsgierig naar het computerscherm, waarop allerlei grafiekjes te zien zijn. De bovenste twee lijnen vallen me als eerste op. Tanya legt uit dat het de temperatuur en de zweetproductie van mijn vingertoppen zijn. Het zegt iets over hoe ontspannen of gestrest je bent.

Ik ben verwonderd als ze me laat zien hoe al in die eerste minuten van de oefening de vingertemperatuur een graad is gestegen en de zweetproductie een dalende lijn laat zien. Tekenen van ontspanning. Het tegenovergestelde zie je als je gespannen bent; dan heb je juist koude, klamme handen. Herken je dat?

Interessant is dat die zweetproductie ook iets zegt over de drukte in je hoofd. Huh, denk je nu misschien? Ja, deze meting reageert binnen seconden op verontrustende gedachten in je hoofd, waarbij je stressreactie steeds even wordt aangezet en je (vaak dus ongemerkt) een toename van je zweetproductie hebt. De afname die we vandaag meten, bevestigt de rust in m'n hoofd.

Dit is nog maar één aspect ervan. Boeiend genoeg om het een vervolg te gaan geven en te onderzoeken hoe we de biofeedback en mindfulness kunnen gaan combineren, voor wie meten weten is.

Nieuwsgierig geworden naar biofeedback en hoe dat te combineren met mindfulness? Neem gerust contact op met Tanya via Pauw Praktijk voor Kracht en Herstel www.pauwbiofeedback.com

of met mij via Brug naar hier en nu – Mindfulnesstrainingen www.brugnaarhierennu.nl

30 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven

Ge-doe

Tien uur

Comentarios


bottom of page