top of page
box-04.png

De MBSR Training

MBSR staat voor Mindfulness Based Stress Reduction. Het is een 8-weekse training in mindfulness, waarin je wordt geleerd op een meer behulpzame manier met stress en/of lichamelijke klachten om te gaan.

Tijdens de sessies worden verschillende oefeningen aangeboden die helpen bij het trainen van het opmerkzaam zijn. Daarnaast wordt inzicht in de werking van stress en de verschillende stressreacties gegeven.

Door de oefeningen ontstaat bewustwording van welke gedachten, gevoelens en lichaamsgewaarwordingen aanwezig zijn in het hier en nu en hoe ze met elkaar samenhangen. Daarbij leer je herkennen op wat voor manieren je gewoonlijk reageert, je automatische gedragspatronen. Dit zijn vaste patronen die vaak hun functie in het verleden hebben gehad maar nu niet altijd meer behulpzaam zijn en juist kunnen bijdragen aan stress.

Bewustwording van deze automatische patronen en erkenning ervan zonder oordeel maakt het mogelijk ze te doorbreken en geeft de vrijheid andere keuzes te maken die op dit moment meer behulpzaam zijn voor jou!

Thema's

Thema's van de training:

 1. De automatische piloot. 

 2. Helder waarnemen: gedachten zijn geen feiten. 

 3. Van doen naar zijn.

 4. Erbij blijven.

 5. Stress beantwoorden in plaats van erop reageren.

 6. Communicatie in aandacht.

 7. Werk en privé in balans.

 8. De achtste week duurt de rest van je leven.

watercolour_spot1.png

In het kort:

​​

 • Een groep van +- 4 deelnemers

 • 8 bijeenkomsten van 2 uur, 1x/wk

 • Stiltebijeenkomst na de 6e sessie

 • Dagelijks ca. 3 kwartier oefenen met thuisopdrachten.

Oefeningen

Je oefent op twee manieren:

door bewust tijd vrij te maken om je aandacht te richten op bijvoorbeeld je ademhaling, het opmerken van gewaarwordingen in je lichaam, geluiden, gedachten of gevoelens EN

door bewust aandacht te geven aan alledaagse handelingen zoals eten, wandelen of iets als je haren wassen. Dingen die je gewoonlijk op de automatische piloot doet.

Wanneer?

Groepstraining MBSR: (live)

Nieuwe groep start 2 september 2024 van 19.30-21.30 uur.

Geef je op of neem bij twijfel gerust contact op voor een vrijblijvende intake.

De individuele training of training in tweetal (MBSR en MBCT) kan live gegeven worden op de vrijdagmiddag, evt. vrijdagochtend/woensdagmiddag. Online ook andere dagen mogelijk.

Waar?

 

Gezondheidscentrum 'de Linde', Burg. Langmanstraat ​4 in Ermelo (boven de Plus supermarkt, ingang op galerij links naast de huisartseningang)

Kosten

 

Groepstraining live: € 395,- per persoon

(8 bijeenkomsten van 2 uur en de oefenbijeenkomst)

Individuele training live: € 695,-

Online: € 495,-

(8 bijeenkomsten van 1 uur en oefenbijeenkomst)

Training in tweetal (met partner, familie, vriend) live: € 495,- per persoon

Online: € 395,- per persoon

(8 bijeenkomsten van 1,5 uur en oefenbijeenkomst)

 

 

Vergoeding

Ik ben geregistreerd als categorie 1 trainer bij de VMBN (Vereniging Mindfulness Based Trainers Vlaanderen en Nederland) en in het Mindfulness Register.

Dit is een door de zorgverzekeraars erkende registratie. Een aantal aanvullende verzekeringen vergoeden dan ook (een deel van) de training. Anderen zijn je daarin al voor gegaan.

De moeite waard dus om daar bij je zorgverzekeraar naar te informeren!

Hier vind je een vergoedingsoverzicht:

http://www.zorgwijzer.nl/vergoeding/mindfulness

 

Tips voor andere vergoedingsmogelijkheden:

Via de werkgever
Bijna alle werkgevers hebben een budget preventie, een ziekteverzuimbudget en /of een budget persoonlijke ontwikkeling. Ook kan er binnen grotere organisaties een beroep worden gedaan op bedrijfsmaatschappelijk werk.

 

Via arbodiensten
Werkgevers via arbodiensten benaderen, via bedrijfsartsen en brancheorganisatie (bv. BOA, Arbouw) is een mogelijkheid.

 

Via UWV
Het is de moeite waard voor mensen met een uitkering om te onderzoeken of het UWV een deel van de kosten voor een training kan betalen. Hierbij is van belang om goed te motiveren hoe een mindfulnesstraining kan bijdragen aan het (sneller) vinden van een baan en aan het goed blijven functioneren in een baan.

 

Via gemeente
Het ondersteunen van mantelzorgers is voor veel gemeenten een speerpunt nu door de bezuinigingen in de zorg veel zorgtaken op de schouders van mantelzorgers komen. Wellicht kunt u een beroep doen op WMO-gelden. Sommige zorgverzekeraars vergoeden ook een deel van een MBSR-training voor mantelzorgers.

bottom of page