top of page
Zoeken
  • tlascher

Intimi-dating

Je hebt datingsites in alle soorten en maten. Hoogopgeleid, laagopgeleid, christelijk, voor senioren, jongeren, hetero's, homo's, lesbiennes, gratis, betaald, noem maar op. Ja, zelfs een datingsite voor een relatie zonder seks.

Dating heeft altijd iets spannends. Op zoek naar iemand, waarvan je hoopt dat die bij je past. Die misschien ook helemaal gek is van jouw hobby, die je bewondert om je werk, die jou aantrekkelijk vindt van binnen en van buiten. Bij dating hoop je dat je iemand vindt die letterlijk tot jouw intimi gaat horen, en dan wel de meest speciale soort hiervan.


Intimi hebben we allemaal nodig. De mensen in een kring om je heen, waar je je verbonden mee voelt. Waar je het gevoel hebt dat je oké bent. Je voelt er veiligheid, warmte, liefde, vrijheid.

So far, so good. Een hoop positieve associaties bij elkaar met deze twee woorden. Maar wat gebeurt er nou toch als we ze samenvoegen in het Engels? Dan wordt het opeens een heel ander verhaal. Intimidating. In het Nederlands wordt het dan intimidatie. Schrik aanjagen. Iemand angst aanjagen. Iemands gedrag beïnvloeden door te dreigen met negatieve gevolgen. Het blijkt geleend van het Franse intimider, die het op hun beurt weer geleend hebben van het middeleeuwse latijn van in (naar, tot) plus timidus (vreesachtig) afkomstig van timor (vrees).

Toch gek, dat die woorden zo dicht bij elkaar liggen. Intimi. Intimiteit. Intimidatie. Intimidatie als ongewenste intimiteit. Iemand die onder je huid gaat zitten. Die te dichtbij komt. Dichterbij dan goed voelt voor jou. Die de grens overgaat en de jouwe niet respecteert. Waar je bij intimiteit iemand juist dichtbij laat, wil je bij intimidatie iemand ver van je weg. Waar je bij intimiteit vrijheid ervaart en bestaansrecht, is er bij intimidatie onderdrukking en ontkenning van jouw bestaan. Waar bij intimiteit liefde de verbindende factor is, is er bij intimidatie dreiging en macht die je vastketent aan die ander.


Bijna iedereen kent het woord. En de laatste weken heeft het een vorm gekregen die we niet eerder zo hebben meegemaakt. Intimidatie. De grens van Oekraïne over. De rechten van dit onafhankelijke land op geen enkele manier erkend. Ongewenste intimiteit door Rusland. Met dreiging en macht vastgeketend worden aan die ander. Zoveel verwoesting. Zoveel agressie. Zoveel haat. Een donkere tijd. Niks geen positieve associaties.

Dat de wereld weer een plek mag worden waar plek is voor veiligheid, warmte, liefde en vrijheid, én voor intimi en dating, maar dan los van elkaar.59 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven

Ge-doe

Tien uur

bottom of page