top of page
Zoeken
  • tlascher

Alleen samen krijgen we seksueel wangedrag onder controle!

Tekst persconferentie minister-president Rutte en voormalig minister van Volksgezondheid De Jonge (20 januari 2022)


De minister-president Rutte en de voormalig minister van Volksgezondheid De Jonge geven een toelichting op de crisis bij The Voice en kondigen hierbij nieuwe maatregelen aan.


Statement minister-president Rutte

Goedemiddag en dank dat u hier bent.

We zitten middenin een grote crisis. De veiligheid van elk individu staat op het spel. Dit is een zaak van nationaal belang en nieuwe maatregelen zijn hard nodig. De tijd van alleen praten in talkshows en aan koffietafels is voorbij.

We komen hieruit. Maar eerst moeten we ons nog een keer schrap zetten, nu de The Voice-variant en andere #metoo-varianten op ons af komen. Alle deskundigen binnen en buiten het Abuse Management Team (AMT) waarschuwen voor een volgende golf en dat moeten we serieus nemen. Dit gebeuren gaat simpelweg onder je huid zitten. Maar juist daarom is het belangrijk dat we niet alleen kijken naar de narigheid die nu naar boven komt, maar ook hoe we, als we nu verstandige stappen zetten, eerder ruimte krijgen om een ieder zich weer veilig te doen voelen. Vooral ook kijken hoe wij gezamenlijk als samenleving in een optelsom van al onze gedragingen dat seksueel grensoverschrijdende gedrag eronder kunnen krijgen. Dat is echt de boodschap die ik vandaag wil onderstrepen. Het belangrijkste is dat we vandaag met het voornemen komen om op grote schaal te gaan screenen op seksueel grensoverschrijdend gedrag.

Hoe gaat dat er wat ons betreft concreet uitzien?

Het screenen geldt in heel Nederland 24/7, dus van 00.00 uur in de ochtend tot 24.00 uur 's nachts. Dat is het voornemen. Deze maatregel gaat per direct in en geldt net als de andere maatregelen tot er geen positieve uitslagen meer zijn.

Het screenen geldt in principe voor iedereen. Er zijn geen uitzonderingen. Het screenen kan overal plaatsvinden, zowel binnenshuis als buitenshuis. We weten namelijk dat de thuissituatie een belangrijke bron van seksueel grensoverschrijdend gedrag is.

Wat we met het screenen willen bereiken is de verspreiding te voorkomen van seksueel wangedrag, want dat is en blijft de essentie. We werken daarnaast aan een quarantaineplicht voor onbepaalde tijd voor iedereen die positief test.

De bedoeling is echt om direct bij de start van deze maatregel ervoor te zorgen dat direct wordt gehandhaafd. Daar is ook goed contact over met de politie. Dit zijn de feiten. Als mensen echt ontkennen dat er een probleem is, ja daar kan ik niet zoveel mee. Dus de echte seksueel wangedrag-ontkenners vind ik ingewikkeld, eerlijk gezegd.

Tot zover het wat en het hoe. Nu meer over het waarom, door de minister van Volksgezondheid. Dank u wel.


Statement minister De Jonge

Die extra maatregelen, die nemen we niet voor niks. We zien nog geen daling in het aantal slachtoffers van seksueel geweld en intimidatie, en tegelijkertijd is die groep veel groter dan we zouden moeten willen. We weten inmiddels dat seksueel grensoverschrijdend gedrag vele varianten kent. En we zien aan The Voice hoe dramatisch het uit de hand kan lopen. Dé weg uit deze crisis is screenen, traceren en isoleren. Daarnaast zullen we het bron en contactonderzoek uitbreiden om zo vroeg mogelijk positief getesten als ook mogelijke slachtoffers op te sporen. Daarbij vragen wij ook van u alertheid en handelingsbereidheid wanneer u vermoed dat iemand seksueel grensoverschrijdend gedrag vertoont en dus niet de grenzen en wensen van de ander respecteert. Want als we vandaag voorkomen dat iemand die grens over gaat, verhinderen we ook dat diegene dat morgen weer bij anderen doet. En zo voorkomen we met iedere ongewenste handeling die nu niet plaatsvindt uiteindelijk dus een veelvoud aan grensoverschrijdend gedrag.

Dit probleem is als een mammoettanker, het kost tijd om bij te sturen en af te remmen. Maar dan komen we hier ook uit. Laten we dit samen doen, want:

Alleen samen krijgen we seksueel wangedrag onder controle!


74 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven

Comentarios


bottom of page